Erasmus in Trieste

Waarom Trieste?

Deze unieke havenstad met neoklassieke Oostenrijks-Hongaarse invloeden heeft voor ieder wat wils. Je kan uitwaaien op de pier (Molo Audace), zonnen op het strand van Barcola, souvenirs shoppen in Eataly, genieten van een Hugo of Aperol Spritz in een hippe bar of van een caffelatte in een literair café en nog veel meer.

De campus (SSLMIT) is gevestigd in een voormalig Sloveens ontmoetingscentrum en ligt op wandelafstand van het station. Op het gelijkvloers is er nog een Sloveense bibliotheek. Op de zesde verdieping is er een bar met dakterras waar je ook panini kan kopen en op de derde verdieping bevindt zich een computerlokaal met een printer.

 

Accommodatie vinden

 

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen als je op Erasmus gaat, is natuurlijk het vinden van een leuk kot. Op kot zitten in Italië is in het algemeen anders dan op kot zitten in België. In België huren de meeste studenten een kamer, afhankelijk van de prijs met gemeenschappelijke of private badkamer en keuken. In Italië is het de gewoonte dat je een appartement huurt samen met nog 3 à 4 andere studenten. Op deze manier heb je je eigen kamer en deel je de badkamer, keuken en soms ook een living met je huisgenoten. Het is dus eigenlijk meer cohousen, wat wel leuk is omdat je zo je kotgenoten echt goed kan leren kennen. Op Facebook zijn er een aantal groepen (bv. Stanze in affitto a Trieste) waar je advertenties vindt voor kamers of waarin je zelf een zoekertje kan plaatsen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen “stanza singola” (een kamer voor één student) en “stanza doppia” (een kamer voor twee studenten). Voor ons is het misschien vreemd om een kamer te delen met nog een andere student, maar toch loont het de moeite om ook eens naar deze advertenties te kijken. In praktijk kan je ze vaak ook alleen huren en zo kan je dus een iets groter kot bekomen voor een prijs die meestal nog steeds goedkoper is dan een Belgisch kot. Water, elektriciteit en soms ook WiFi zijn niet inbegrepen in de prijs en moet je nog apart betalen. In het algemeen was het vinden van een kot in Trieste geen gemakkelijke opgave. Heel vaak was de kamer “net verhuurd” of werd er niet op je berichten geantwoord. Je kan daarom best ook contact opnemen met Belgische studenten die al in Trieste verbleven hebben of met Erasmusstudenten uit Trieste die je hebt leren kennen op de universiteit in Antwerpen. Misschien kennen zij wel een verhuurder of een student die uit zijn kot trekt!

 

Het kostenplaatje

Hieronder volgt een financieel overzicht van het erasmusjaar:

·       Boeken: Wij hebben weinig tot geen boeken moeten aankopen dit jaar. Vele vakken verlopen volledig aan de hand van slides of handboeken die online beschikbaar zijn. Het handboek voor het vak ‘methoden voor toegepast taalonderzoek’ dat je verplicht hebt moeten opnemen vanuit KU Leuven moet wel aangekocht worden

·       Verblijf: De huurprijzen van koten in Triëst liggen gemiddeld lager dan die in Antwerpen. Vanaf 250 euro vind je in Trieste een zeer degelijk kot. Goedkoper kan dus ook en duurder ook, afhankelijk van je wensen.

·       Eten: De prijzen in de supermarkten zijn ongeveer gelijk aan die in België. Wel kan je redelijk goedkoop op restaurant gaan in Trieste. De prijzen liggen zeker niet hoger dan in België en indien je wel gaat eten aan Belgische prijzen krijg je zeker een stevige portie en waar voor je geld. Een pizza margherita kost gemiddeld 6-7 euro. Frisdrank is eerder naar de dure kant (2,5 euro) maar koffie, daarentegen, is dan weer veel goedkoper dan in België (1,8 euro voor een latte macchiato). Vaak krijg je bij het bestellen van frisdrank of alcohol heel veel gratis eten. Voor een bolletje ijs betaal je ongeveer 1,3 euro. Dat kan meer of minder zijn naargelang de populariteit van de ijszaak. Zampolli is bijvoorbeeld iets duurder maar zeker zijn geld waard.

·       Openbaar vervoer: Het openbaar vervoer kost ongeveer evenveel in Italië als in België. Een busrit kost ongeveer 1,5 euro. Ook kan je heel gemakkelijk de Flixbus nemen vanuit Trieste station. Die kost veel of weinig afhankelijk van het tijdstip en de drukte. Goed op tijd je ticket bestellen is dus de boodschap.

 

Het vakkenpakket

-      Hoe kun je de juiste vakken kiezen en aanpassen?

 

Om een overzicht te hebben van de vakken die de universiteit aanbiedt, moet je hun website raadplegen. Daar vind je een overzicht van de verschillende vakken met een beschrijving van de inhoud en het aantal studiepunten. Praat gerust eens met studenten die eerder al naar Trieste zijn gegaan, want op deze manier kan je veel preciezere informatie inwinnen (is het vak wel echt zo interessant/nuttig, houdt de docent voldoende rekening met buitenlandse studenten, wat is de moeilijkheidsgraad, …). Wanneer je je vakken hebt gekozen, vul je die in op je Learning Agreement. Het LA wordt dan ondertekend door mevrouw Verschakelen en door mevrouw Ross, de Erasmuscoördinator van Trieste. Wanneer de lessenroosters gepubliceerd worden, kan het zijn dat je enkele vakken hebt die elkaar overlappen. In dat geval zal je dus sommige vakken moeten aanpassen. Het is heel belangrijk dat je deze wijzigingen ook in je LA aanbrengt! Om je LA te laten aanpassen moet je tijdens je verblijf contact opnemen met mevrouw Ross. Er is een goede samenwerking tussen mevrouw Ross, de studenten en de campus in Antwerpen, dus het aanpassen van het LA verloopt doorgaans vlot.

 

De vakken die de universiteit aanbiedt vind je op https://esse3.units.it/ListaAppelliOfferta.do;jsessionid=8436A588B3F3E08CBDAC080657841180.esse3-units-prod-05 (Dipartimento Scienze Giuridiche, del Linguaggio, dell`Interpretazione e della Traduzione, Corso Comunicazione Interlinguistica Applicata)

 

 

-      Is er een vak dat (of een professor die) Erasmusstudenten beter mijden?

 

Er zijn een aantal vakken die je beter kan vermijden als dat gaat.

 

Het eerste vak (studia e teoria della traduzione) is vergelijkbaar met vertaal & tolkwetenschap I dat je in de tweede bachelor al gehad hebt. Dat is op zich al een reden om het niet op te nemen, maar het is bovendien ook een zwaar vak met een handboek in het Italiaans dat geschreven is door Umberto Eco. Het kan op zich een mooie uitdaging zijn als je daar zin in hebt. Ik heb één college bijgewoond en toen toch besloten om een ander vak op te nemen.

 

Het tweede vak is een vak programmeren en werken met excel etc (informatica applicata alla traduzione). Niemand van ons heeft het opgenomen omdat we van de vorige Erasmusstudenten gehoord hadden dat we dat beter niet konden opnemen. Daarnaast heb ik van verschillende Italiaanse studenten gehoord dat het echt geen fijn vak is. Veel Italianen hadden het zelf ook moeilijk met de inhoud van het vak.

 

Een laatste vak dat je beter kan vermijden is Traduzione inglese III. Deze vertaalmodule bleek te moeilijk te zijn voor erasmusstudenten. Professor Federica Scarpa raadde ons daarom aan om de module niet op te nemen.

 

Er waren gelukkig ook veel leukere vakken dan de vorige twee. Drie van de vijf studenten die in Trieste hebben gezeten, hebben bijvoorbeeld de stage (tirocinio) opgenomen waarvoor we les moesten geven aan de eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten Nederlands. Ik vond dit persoonlijk heel fijn om te doen en heb er ook een fijne vriendengroep aan overgehouden!

 

-      Wie is de Erasmusverantwoordelijke / coördinator in Trieste?

 

De coördinator in Trieste is mevrouw Ross, zij is tevens één van de docenten Nederlands aan de faculteit. Ze is een erg pragmatische vrouw en je kan met praktisch al je vragen bij haar terecht. Zij heeft ons ook begeleid bij de stage waarin we heel veel vrijheid gekregen hebben. Ze heeft dus vanaf het begin het volste vertrouwen in haar ‘Erasmi’, zoals ze ons zelf noemde. Haar colleges zijn overigens erg praktijk gericht en bestaan uit het maken van vertalingen van Nederlandstalige artikels uit verschillende kranten etc. Ook hebben we verschillende vertaalstrategieën bekeken om later toe te kunnen passen.

Paperassen

·       Codice Fiscale: Ga die zo snel mogelijk afhalen bij een ‘Agenzia delle Entrate’. Je hebt die nodig om een huurcontract aan te gaan. Op contracten en formulieren wordt vaak de afkorting C.F. gebruikt.

·       Letter of Arrival: Af te halen aan de balie van de International Office (na afspraak).

·       ESN Card: Niet verplicht, maar wel handig. Met deze kaart kan je deelnemen aan evenementen voor erasmusstudenten.

·       Bibliotheekpasje: Die kan je aanvragen in de bibliotheek op de derde verdieping van SSLMIT.

·       Europese ziekteverzekeringskaart: De verzekeringskaarten van sommige mutualiteiten vervallen eind december. Je kan daarom het best vooraf al een EHIC aanvragen die geldig is vanaf januari.

Leuke adresjes

·       Gelateria Zampolli: Artisanaal ijs gemaakt met verse producten en een breed assortiment aan smaken

·       MUG: heerlijke koffie, cupcakes en andere zoetigheden

·       BarH: goedkope cocktails. Er worden soms evenementen georganiseerd voor erasmusstudenten

·       Cemût: goedkope wijn

·       LetteraViva: echte ‘hidden gem’ in Viale XX Settembre.

·       Caffè San Marco: een ‘locale storico’ van Trieste. Onder andere James Joyce, Italo Svevo en Umberto Saba bezochten regelmatig dit café.

·       La Caveja en La Piadineria: lekkere piadina’s

·       Da Siora Rosa: typische Triëstijnse keuken

·       Een Osmiza naar keuze

 

Een uitstapje waard

·       Castello Miramare en Castello di Duino

·       Strada napoleonica: wandelpad met uitzicht op de Golf van Trieste

·       Grotta Gigante

·       Muggia: in de zomermaanden kan je dit pittoreske dorpje met de boot bereiken

·       Udine: Een uurtje met de trein

·       Ljubljana: Zo’n anderhalf uur met de Flixbus

·       Venetië: Twee uur met de trein

 

Heb je nog vragen? Stuur ons dan zeker een berichtje!

Amber Geudens

Emiel Valee

Elien Vanoppen

Michiel Wouters

Reacties

Populaire posts van deze blog

Uitwisseling naar Salamanca 2019-2020

Erasmus uitwisseling naar Düsseldorf 2019-2020